Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ " Ι PAGLIACCI plugged in" 21,22,23,28,29 &30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ







Η παράσταση I PAGLIACCI plugged in (Οι Παλιάτσοι) είναι μια μοντέρνα παράσταση που σίγουρα δε θα περάσει απαρατήρητη. Ανατρέπει δεδομένα και φέρνει μαζί δύο από τους πιο ακραίους μουσικούς κόσμους: την όπερα και την ροκ. 

Στην καινούργια παραγωγή της εταιρίας Skull of Yorick Productions, μια από τις πιο διάσημες όπερες του 19ου αιώνα, Οι Παλιάτσοι του R. Leoncavallo, και ο ροκ ήχος της ηλεκτρικής κιθάρας ενώνονται και δημιουργούν ένα εξεζητημένο θέαμα, γεμάτο ενέργεια! 

Η Κασσάνδρα Δημοπούλου, ιδρυτικό μέλος της Skull of Yorick Productions, επιμελείται της παραγωγής και σκηνοθετεί μερικούς από τους πιο ταλαντούχους μονωδούς της πόλης μας και ο Φίλιππος Μοδινός, επίσης ιδρυτής της εταιρίας, είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της μοναδικής αυτής ενορχήστρωσης.
Ηλεκτρική κιθάρα παίζει ο Sinnik Al. 

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ: 
Η ιδεά της ενορχήστρωσης αυτής είναι πρωτότυπη και επαναστατική και εμπνευστής της είναι ο Φίλιππος Μοδινός. 
Η εταιρία Skull of Yorick Productions είναι πρωτοπώρα σε μοντέρνες ενορχηστρώσεις κλασικών έργων. Σκοπός της είναι να πειραματιστεί με καινούργιους ήχους και νέα τεχνολογία. 
Η συγκεκριμένη παράσταση έχει ήδη έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα. Άλλη παράσταση με ίδια ενορχήτρωση ήταν η ΑΝΤΙΓΟΝΗ η οποία ανέβηκε στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Κύπρο, στο αρχαίο θέατρο του Κούριου.
Γιατί ηλεκτρική κιθάρα; 
Η ηλεκτρική κιθάρα είναι το όργανο του 20ου αιώνα και όλοι έχουν οικιότητα στο άκουσμα της. Επίσης, είναι ένα όργανο με μεγάλες δυνατότητες ήχου και έντασης. Ήδη έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά μιούζικαλς και ροκ όπερες, μόνη της ή σε συνδιασμό με κλασικά όργανα, αλλά η χρήση της σε έργα κλασικού ρεπερτορίου γίνεται πρώτη φορά τώρα- όχι φυσικά για να αναιρέσει ή να αναμετρηθεί με την κλασική ορχήστρα, αλλά για να καταφέρει να βρει μουσικούς δρόμους.

ΚΑΣΤ:
Η Κασσάνδρα Δημοπούλου και ο Φίλιππος Μοδινός πρωταγωνιστούν στους κύριους ρόλους της Nέντα (και Κολομπίνα) και του Κάνιο (και Παλιάτσο) και μαζί τους εμφανίζονται ένα καστ νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Ειδική συμμετοχή ο Κος Απόστολος Σωτηρούδης. Υπάρχουν 2 καστ, ώστε όλοι οι καλλιτέχνες να μπορέσουν να τραγουδήσουν πρωταγωνιστηκούς ρόλους.
Συμμετέχουν οι: Σταύρος Γιαννούλης (Canio), Πέννυ Σωφρονιάδου (Nedda), Απόστολος Ζωίδης(Peppe) Δημήτρης Καρολίδης (Tonio), Απόστολος Σωτηρούδης (Silvio) και Δημοσθένης Σταυριανός (Silvio).

ΥΠΟΘΕΣΗ:
“Ένα περιπλανώμενος θίασος ηθοποιών της Commedia dell'Arte γυρίζει από χωριό σε χωριό και παίζει μια κωμωδία. Ο Κάνιο, ο αρχηγός του θιάσου, είναι παντρεμένος με τη Νέντα, η οποία όμως τον απατάει. Αυτός θα την πιάσει επ'αυτοφόρο με τον εραστή της, αλλά δε θα δει το πρόσωπό του. Απειλεί να την σκοτώσει, αλλά αυτή δεν του αποκαλύπτει την ταυτότητα του εραστή. Ο καβγάς τους διακόπτεται γιατί το κοινό καταφτάνει για να παρακολουθήσει την παράσταση και όλοι ανεβαίνουν στην σκηνή. Η ειρωνία είναι ότι στην παράσταση η Νέντα υποδύεται την Κολομπίνα, η οποία απατάει τον άντρα της τον Παλιάτσο, που υποδύεται ο Κάνιο. Κατά τη διάρκεια της κωμωδίας, ο Κάνιο χάνει τον έλεχγο και, μπερδέυοντας το έργο με την παραγματικότητα, σκοτώνει τη Νέντα επί σκηνής μπροστά στο κοινό που δεν καταλαβαίνει τί είναι μέρος της παράστασης και τί όχι. Ο Σίλβιο, ο εραστής της Νέντα, ανεβαίνει στην σκηνή για να τη βοηθήσει και ο Κάνιο τον σκοτώνει κι αυτόν.”
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
I PAGLIACCI- plugged in είναι ένα οπερατικό θρίλερ που θυμίζει ταινία του Fellini. Είναι μια κωμικοτραγική, σκοτεινή ιστορία για τους ηθοποιούς και τα πάθη τους, τα οποία μεταφέρονται από την ζωή στην σκηνή και αντίστροφα. Όπως η ιστορία, έτσι και το σκηνικό και τα κοστούμια είναι μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Τα κοστούμια των αληθινών ηθοποιών θυμίζουν τα κοστούμια της Commedia dell'Arte και οι ίδιοι μεταμορφώνονται σε κούκλες, όταν μπαίνουν στον μαγικό και υπερβολικό κόσμο της Commedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου