Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ" ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ






                                      ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

                                      ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ

                                                   ΩΡΑ 19.00

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή και την ανακήρυξη του 2012, ως έτος Βρεττάκου.

Στη διάρκεια του αφιερώματος θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ανθολογία ποίησης και πεζού λόγου - αφιέρωμα στον ποιητή - ακαδημαϊκό Νικηφόρο Βρεττάκο».


Για τον ποιητή θα μιλήσουν και θα διαβάσουν ποιήματα και πεζά οι:

Βάσω Β. Παππά, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Msc – ποιήτρια

Δέσποινα Μιχελάκη, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ζαχαρίας Προδρόμου, Λογοτέχνης - ποιητής

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.






ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ  ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε στο χωριό Κροκεές της Λακωνίας. Τα μαθητικά του χρόνια πέρασε στις Κροκεές και το Γύθειο. Από το 1929 έζησε στην Αθήνα ενώ παράλληλα τότε έκανε τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Από το 1946 ως το 1949 εργάστηκε στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα (αρχικά στη στήλη του βιβλίου, στη συνέχεια ως αρχισυντάκτης, εκδότης και διευθυντής). Ασχολήθηκε επίσης με την πεζογραφία, την κριτική και τη δημοσιογραφία. Με το πραξικόπημα του 1967 αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία. Προτάθηκε τέσσερις φορές για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία όπως το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1940, 1956, 1982), το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1974) και το Αριστείο Γραμμάτων από την Ακαδημία Αθηνών (1982). Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1986) και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1991).

Περιφερειακή Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3 και Στ. Νούκα, τηλ.2310 324666)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου