Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2-11/11/2012

                    53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 

                               ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

                                                          2 - 11/11/2012




Η έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), θα γίνει την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την ταινία Holy Motors του Λεό Καράξ, και θα ακολουθήσουν άλλες 149 ταινίες που θα προβληθούν έως τις 11 Νοεμβρίου.
Η επίσημη αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας "Στη χώρα των άλλων" του Κορεάτη Χονγκ Σανγκ-σου, με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέρ Ιπέρ.ημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο θα τιμήσουν με την παρουσία τους το φεστιβάλ, μεταξύ αυτών ο Φινλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι, ο πολυβραβευμένος δημιουργός Μπαχμάν Γκομπαντί, ο Γερμανός κινηματογραφιστής Αντρέας Ντρέζεν, καθώς και ο Κριστιάν Μουντζίου, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ρουμάνικου κινηματογράφου, μιας που για τους παραπάνω θα πραγματοποιηθούν ειδικά αφιερώματα. Παρών στο φεστιβάλ θα είναι επίσης, ο Κώστας Γαβράς, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του Capital.

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Φεστιβάλ, ενώ δύο από αυτές θα είναι ελληνικής παραγωγής, «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου και η «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη.

Συνολικά 14 ελληνικές ταινίες θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στις επιμέρους ενότητες του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ θα τιμήσει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, μέσα από ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων: την προβολή τριών ταινιών - σταθμών στην πορεία του σκηνοθέτη - Ο θίασος (1974), Ταξίδι στα Κύθηρα (1984) και Τοπίο στην ομίχλη (1988) - την ανοιχτή συζήτηση «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο», καθώς και τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου».

Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα εγκαινιαστεί και η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία της συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Η Ταινιοθήκη θα λειτουργεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη από το 1960. Ξεκίνησε το 1960 ως «Eβδομάδα Eλληνικού Kινηματογράφου» μέχρι και το 1965. Το 1966 ονομάστηκε «Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου» μέχρι και το 1991. Το 1992 το Φεστιβάλ έγινε Διεθνές. Το 2009 ο «Χρυσός Αλέξανδρος» απονεμήθηκε στην ταινία Σταυροδρόμια ζωής.

Από το 1992 ο τίτλος του βραβείου ήταν «Χρυσός Αλέξανδρος», ενώ το Βραβείο καλύτερης ταινίας αναφέρεται στον διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος εδραιώθηκε τότε, οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται σε διαφορετικούς διαγωνισμούς έκτοτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου