Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

"ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΗ ΣΤΟ ΦΩΣ" ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


                                 " ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΗ ΣΤΟ ΦΩΣ"

                                        ΘΕΑΤΡΟ  ΑΝΕΤΟΝ   

                                            11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   

      ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

apo-ton-adi-sto-fos


Στη συναυλία της 11ης Νοεμβρίου παρουσιάζεται με χορωδιακή επεξεργασία και συνοδεία. 
Σολίστ είναι οι Χρ. Νότας,  Θ. Πάντσιος, η Μ. Λίκα και Λ. Ζέβα. Ο διάλογος των σολίστ με τη χορωδία αναδεικνύει παράλληλα με την λυρική διάθεση της μουσικής τις επικές διαστάσεις των στίχων του ποιητή που οραματίστηκε μια Ελλάδα αποφασισμένη να ζήσει με τις δικές της ιστορικές αξίες στο παγκόσμιο περιβάλλον της δεκαετίας του ΄30. 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η μεγάλη χορωδία του Α.Π.Θ. υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Μπεκιαρίδη, οι σολίστ Α. Σωτηρούδης και Ν. Σερενίδου θα αποδώσουν την Καντάτα "Διδαχή" σε ποίηση του μεγάλου 
συγγραφέα και ποιητή της Θεσσαλονίκης Ν. Γ. Πεντζίκη που ο Σαράντης Κασσάρας μελοποίησε το 1983.

 Τα τραγούδια σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού που θα ακουστούν στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, υπό τον γενικό τίτλο "Από τον Άδη στο Φως", αποτελούν απόσπασμα του κύκλου "Ραψωδία του Ιονίου".

Το συγκεκριμένο έργο προτάθηκε από την Μελίνα Μερκούρη, ως Υπουργού Πολιτισμού το 1981, για την επέτειο των 30 χρόνων από το θάνατο του ποιητή. Στην ιστορική εκείνη συναυλία είχαν συμμετάσχει ο Μάνος Κατράκης ως αφηγητής, οι ηθοποιοί Τζένη Καρέζη και Κώστας Καζάκος και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος απαγγέλλοντας ποίημα που είχε γράψει προς τιμήν του Άγγελου Σικελιανού. Ερμηνευτές ήταν η Σοφία Βόσσου και ο Γιάννης Θωμόπουλος. Αργότερα, το έργο παρουσιάστηκε στα εγκαίνια του Θεσσαλικού Θεάτρου στη Λάρισα με ερμηνεύτρια τη Σόνια Θεοδωρίδου, καθώς και σε μεγάλη εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.  για τους σκοπούς της Διεθνούς Αμνηστίας. Η απήχηση που είχε από το κοινό ήταν μεγάλη.

Στην παρούσα μουσική απόδοση του Σ. Κασσάρα το βυζαντινό μέλος συναντά τη δυτική μουσική παράδοση σε μια σύζευξη των δυο πυλώνων του ευρωπαϊκού μουσικού πολιτισμού και έχει ως κέντρο την αναζήτηση του χαμένου προσώπου του σημερινού ανθρώπου μέσα στην λαίλαπα του σύγχρονου υλισμού.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον φορέα και τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.thessaloniki2012.gr.


Παρασκευοπούλου 8
Τηλ.2310 869869
                                        
















Μια μουσική παράσταση του Σαράντη Κασσάρα

Ποίηση: Άγγελος Σικελιανός, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου