Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

"Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ" -ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ,ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

                         ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

 

"Η Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου"- Έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα






Περισσότερα από 130 έργα από τη συλλογή κυρίως της Αλίκης και του Νέστορα Τέλλογλου πιάνουν το...


νήμα 100 χρόνων ιστορίας της Θεσσαλονίκης στην έκθεση «Η Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου: ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το βράδυ στο Τελλόγλειο. Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου, δεν αποτελεί μόνο εικαστική «τεκμηρίωση» της ιστορίας της πόλης: ακολουθεί και τα βήματα διαμόρφωσης της συλλογής του ίδιου του ζεύγους Τέλλογλου, από τις φιλικές συναναστροφές με καλλιτέχνες μέχρι τη και τη δωρεά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Μέσα από αυτή τη διπλή αφήγηση ξεδιπλώνεται η πορεία των εικαστικών τεχνών στη Θεσσαλονίκη που είναι στενά συνδεδεμένη με τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία τη σημάδεψαν από το 1912 και μετά.


Τη γενική ευθύνη της έκθεσης έχει η Καθηγήτρια ΑΠΘ – Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου  κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά και την επιμέλεια ο Δρ Ιστορίας της Τέχνης κ. Παναγιώτης Μπίκας.  Στην έκθεση, εκτός των έργων  από τη Συλλογή των Τέλλογλου, φιλοξενούνται και έργα καλλιτεχνών από συλλέκτες φίλους του Τελλογλείου καθώς και έργα μελλοντικών δωρεών.
Σύμφωνα με την έχουσα τη γενική ευθύνη της έκθεσης κ. Γουλάκη – Βουτυρά, η αυτονόητη διασύνδεση εικαστικών τεχνών και ιστορικών γεγονότων «αποκτά άλλο νόημα για μια πόλη που υπήρξε ο πόθος διαφορετικών κρατικών σχηματισμών και η εθνολογική της ταυτότητα
άλλαξε με βίαιο τρόπο στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Μέσα σε αυτές ακριβώς τις δύσκολες συνθήκες οι τέχνες στη Θεσσαλονίκη είχαν μια ιδιαίτερη συμβολική φόρτιση και ήταν σε αντίστιξη με το κέντρο αναφοράς, την Αθήνα. Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της ζωγραφικής στην πόλη έπαιξε η έκθεση του Σπύρου Παπαλουκά το 1924, την οποία παρουσιάσαμε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Η σχέση του Σπύρου Παπαλουκά, αλλά και του Στρατή Δούκα με το Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, για τον οποίο ο Παπαλουκάς σχεδίασε το διακοσμητικό του βιβλίου του ο “Πεθαμένος και η Ανάσταση” το 1944, αποτελεί ένα μικρό μόνο δείγμα των κοινών αναζητήσεων που αναπτύχθηκαν στις δύο πόλεις (Τρίτο Μάτι)».



Επίσης, στο Τελλόγλειο θα εκτεθούν έργα καλλιτεχνών που έδρασαν ή συνδέθηκαν με τη Θεσσαλονίκη όπως οι Γεώργιος Μόσχος, Κυριάκος Καμπαδάκης, Τάσιος Κυριαζόπουλος, Μηνόπουλος Θανάσης κ.ά.
Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ανοιχτές ξεναγήσεις στο κοινό κάθε Τετάρτη στις 6 το απόγευμα και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, τα οποία θεματολογικά συνδέονται με τα εκθέματα της διοργάνωσης.
Την έκθεση «Η Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου: ζωγραφική – χαρακτική – γλυπτική» υποστηρίζουν το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ και η ΕΥΑΘ Α.Ε.

Χορηγοί επικοινωνίας: «Αγγελιοφόρος της Κυριακής»,  www.agelioforos.gr, ΕΡΤ3, 102FM, 958FM, TV100 και FM100.
Διάρκεια έκθεσης:
8 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου 2013
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού χώρου:
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00 – 13.00
Τετάρτη: 10.00 – 19.00
Σάββατο – Κυριακή: 10.00 – 18.00
Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ, διατίθενται μειωμένα εισιτήρια και ισχύουν πολλές ατέλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου